duminică, 12 octombrie 2008

Bush da asigurari linistitoare: SUA lupta pentru stoparea crizei financiare

Presedintele american George W. Bush a declarat vineri ca guvernul american actioneaza si va continua sa o faca pentru a readuce stabilitatea pe pietele mondiale, relateaza agentiile de presa internationale, citate de Agepres.

"Guvernul SUA actioneaza; vom continua sa actionam pentru a rezolva aceasta criza si sa readucem stabilitatea pe pietele noastre", a declarat presedintele american, insistand asupra faptului ca SUA colaboreaza indeaproape cu partenerii din toata lumea si apreciind ca "putem solutiona crizaaceasta, si o vom face".

Potrivit liderului de la Casa Alba, nelinistea sporita cu privire la pietele financiare instabile nu face decat sa inrautateasca problema. Autoritatile americane dispun de suficiente mijloace pentru a combate criza financiara, pentru ca planul de salvare este agresiv si suficient de extins, a mai spus seful statului, insa va fi nevoie de timp pentru a putea functiona.

Ministerul american de Finante va actiona rapid pentru introducerea in sectorul financiar a celor 700 miliarde de dolari - plan aprobat saptamana trecuta de legislativul american - iar Comisia pentru valori imobiliare si burse isi sporeste eforturile pentru a impiedica manipularile pietei de capital, a precizat presedintele american.

In ciuda discursului linistitor al presedintelui american, bursa din New York isi continua activitatea in scadere, dupa incheierea acestuia, observa AFP.

Pietele de credit au ramas in mare parte inghetate in ciuda masurii coordonate a principalelor banci centrale de a reduce dobanda de politica monetara si a interventiilor guvernului de a proteja depozitele si de a asigura lichiditati pentru banci. Pietele de capital au continuat sa cada dramatic, fapt ce a redus la minim valoarea economiilor pentru pensii si a limitat capacitatea companiilor de a strange capital, intensificandu-se astfel temerile ca recesiunea este inevitabila.

Presedintele a catalogat planul guvernului pentru salvarea sistemului financiar cu fonduri de 700 de miliarde de dolari ca fiind agresiv si a mentionat ca Trezoreria americana grabeste aplicarea acestuia. El a avertizat, insa, ca efectele planului nu vor fi imediate. Administratia SUA colaboreaza cu state precum Germania, Franta, Japonia, Canada, Marea Britanie si Italia pentru a asigura coordonarea si eficienta masurilor.

Niciun comentariu: