luni, 27 octombrie 2008

Fără vize în SUA, „în câteva luni“

Secretarul american pentru securitate internă, Michael Chertoff, a precizat ieri că se aşteaptă ca România să fie admisă „în următoarele câteva luni“ în programul Visa Waiver, care elimină necesitatea vizelor pentru accesul pe teritoriul SUA, scrie „Financial Times“.

Ministerul de Externe român (MAE) a salutat „disponibilitatea politică“ a SUA, amintind însă că ţara noastră mai are de îndeplinit o serie de criterii tehnice.

Declaraţia privind acceptarea României în Visa Waiver a fost făcută de Chertoff înaintea unui turneu prin Cehia, Lituania, Estonia, Letonia, Ungaria şi Slovacia, ţările UE acceptate recent în program. Potrivit oficialului american, alături de România, ar mai beneficia de ridicarea vizelor şi Grecia, Bulgaria, Polonia, Malta şi Cipru - ultimele state membre UE rămase pe dinafară.

Intervenţia vine cu doar două luni înainte ca mandatul actualei administraţii americane să ia sfârşit. Administraţia Bush a sprijinit extinderea Visa Waiver către ţările aliate ale SUA în războiul împotriva terorismului, în ciuda opoziţiei Congresului dominat de democraţi.

Probleme tehnice

În vreme ce a apreciat „declaraţia salutară“ a oficialului american, purtătorul de cuvânt al MAE, Cosmin Boiangiu, a subliniat pentru EVZ că România nu îndeplineşte încă toate criteriile cerute de Visa Waiver. Printre acestea se află implementarea paşaportului electronic, schimbul de informaţii cu privire la persoanele suspecte de activităţi teroriste, raportarea paşapoartelor furate sau pierdute şi, important pentru România, rata de respingere a vizelor.

România a avut o rată de refuz a vizelor SUA de 25% în anul fiscal 2008, în scădere cu 12,7% faţă de 2007, dar încă prea mare pentru pragul minim de 10%. Oficialul MAE a precizat că nu poate estima când va reuşi România să se încadreze în această limită, în condiţiile în care „rata de refuz este stabilită şi determinată de autorităţ ile SUA“.

Boiangiu a precizat că un pas important către accesul în Visa Waiver va fi făcut „în curând“, odată cu semnarea unei declaraţii România-SUA, care confirmă angajamentul politic al ţării noastre privind îndeplinirea criteriilor solicitate.

Niciun comentariu: