marți, 21 octombrie 2008

20 de alimente pentru viaţă lungă

Există o serie de alimente-cheie, care introduse în alimentaţie vă prelungesc viaţa. Asta susţin cercetătorii englezi de la Universitatea din Leeds, conform “Daily Mail”. Vestea bună e că în lista celor 20 de alimente “funcţionale” sunt incluse şi micile noastre plăceri “vinovate”, cum ar fi cafeaua sau ciocolata.


Cele mai multe alimente “de viaţă lungă” sunt fructe şi legume. Conform profesorului englez Gary Williamson, care le-a numit “alimente funcţionale”, acestea ar trebui introduse de fiecare dintre noi în dieta zilnică.

Explicaţia faptului că toate aceste produse întăresc organismul e de fapt o substanţă care se află în componenţa lor şi care se numeşte polifenol. Aceasta e recunoscută pentru proprietăţile sale antioxidante şi, mai ales, previne apariţia cancerului şi a bolilor cardiovasculare.

Alături de roşii, broccoli şi struguri, lista celor 20 de alimente conţine şi mult mai popularele ceai, cafea şi ciocolată. Descoperirea e cu atât mai importantă cu cât fiecare poate “combina” alimentele, în aşa fel încât să găsească şi produse care-i plac.

“Au fost alese aceste alimente pentru că au un conţinut mare de polifenoli, care încetinesc procesul de îmbătrânire şi degradare a organismului”, a precizat prof. Williamson.

“Asta nu înseamnă însă că vom trăi 200 de ani dacă mâncăm doar aceste alimente. Vom avea însă o viaţă mai lipsită de probleme de sănătate”, a mai punctat specialistul care a coordonat studiul.

Ce sunt polifenolii?

Polifenolii sunt clasificaţi ca şi antioxidanţi. Principala acţiune a lor este de prevenire a formării radicalilor liberi, luptând astfel contra îmbătrânirii pielii. Pot fi găsiţi în unele legume şi fructe şi se găsesc sub formă de antocian (în fructele roşii), faovide (în citrice), quertecină (în frucnzele de ceai, în ciocolată, alge şi mere).

Iată lista

- Mere
- Mure
- Ceai negru
- Afine
-Broccoli
- Cereale
- Cireşe
- Roşii
- Cafea
- Zmeură
- Ciocolată neagră
- Ceai verde
-Portocale
- Piersici
- Prune
- Struguri negri
- Agrişe
- Ceapă roşie
- Spanac
- Căpşune

Niciun comentariu: