joi, 16 octombrie 2008
ARB STRÂNGE RÂNDURILE - Blocaj pe piaţa creditelor
Numărul creditelor acordate de bănci în ultima vreme s-a redus, însă reprezentanţii sistemului bancar spun că nu băncile sunt vinovate, ci că o parte dintre clienţi este nehotărâtă.Bancherii din conducerea Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) resping informaţiile că băncile ar amâna intenţionat acordarea unor împrumuturi. "Amânările sunt cauzate aproape în totalitate de dosare incomplete sau de indecizia clienţilor", susţine Sergiu Oprescu, preşedinte executiv Alpha Bank. Şi vicepreşedintele BRD, Petre Bunescu, spune că o serie de clienţi de pe piaţa ipotecară a îngheţat aplicaţiile pentru credite şi aşteaptă să vadă cum vor evolua preţurile în imobiliar. "Vedem un anumit grad de nehotărâre care există acum şi la nivel de clienţi. Pe de altă parte, normele de creditare a populaţiei sunt în curs de avizare la BNR şi nu există din partea băncilor o grabă în a aplica modificările", a declarat Radu Gheţea Graţian, preşedintele ARB.
PLANURILE BĂNCILOR SE SCHIMBĂ
ARB nu are încă o estimare asupra impactului crizei financiare asupra afacerilor băncilor româneşti şi spune că fiecare bancă în parte îşi face calculele sale. Sergiu Oprescu confirmă că planurile băncilor sunt reanalizate în prezent şi nu exclude o încetinire a ritmului de dezvoltare. "Fiecare bancă este în perioada în care analizează bugetul. E foarte normal să luăm informaţiile despre ce se întâmplă în prezent în piaţă şi să le introducem în planurile de afaceri. Impactul crizei internaţionale depinde de planurile fiecăruia. Încetinirea ritmului de dezvoltare a băncilor este posibilă ca efect, dar unii pot vedea inclusiv oportunităţi", a mai spus Oprescu. În plus, ARB a propus Băncii Naţionale a României (BNR) crearea unui sistem de garantare a plasamentelor pe piaţa interbancară, care să funcţioneze în anumite perioade, a anunţat Gheţea."Aceste zile sunt tensionate. Fiecare este prudent cu banii plasaţi şi pot apărea aşa-numite blocaje", a mai spus el. Totuşi, bancherii sunt optimişti. "Piaţa creditului se va dezgheţa în condiţiile în care euforia consumului va reveni înaintea Sărbătorilor de iarnă, iar pe piaţaimobiliară, problema locuinţelor este departe de a fi rezolvată", a opinat preşedintele ARB.Potrivit Băncii Naţionale a României, viteza de creştere a creditului se va tempera în viitor probabil până la un ritm anual de 25%-30% de la 50%-60% în ultima vreme.
ÎNCHISOARE PENTRU DENIGRARE
Gheţea vrea ca denigrarea unei bănci să fie introdusă în Codul Penal ca sancţiune distinctă. "A denigra o instituţie de credit este mult mai grav decât a denigra o fabrică de covrigi sau o fabrică de brânză, pentru că sistemul bancar este mult mai sensibil. Băncile sunt interconectate şi există oricând pericolul căderii în lanţ", a declarat preşedintele ARB. Acesta a mai spus că a vorbit cu ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, despre posibilitatea introducerii în Codul Penal a unei prevederi care să sancţioneze denigrarea unei bănci.O serie de zvonuri a fost lansată săptămâna trecută privind problemele cu care s-ar confrunta mai multe bănci. Referitor la aceste zvonuri, guvernatorul Isărescu a declarat recent că banca centrală ar putea retrage autorizaţia de funcţionare dacă se dovedeşte că au existat bancheri care au răspândit zvonuri privind situaţiile altor instituţii de credit.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu