marți, 14 octombrie 2008

Băsescu denunţă contracte dubioase la MIRA privind achiziţiile de maşini



Traian Băsescu a spus că a avut "oarecare surprize" după ce a văzut documente semnate de Ministerul de Interne care vizau programe militare de dotări - pentru maşini Dacia Logan de 11.700 euro fiecare s-au contractat echipamente de 45.000 euro, de trei ori mai scumpe decât valoare în sine a unei maşini.



"S-au semnat contracte pentru achiziţionarea a 392 de autoturisme Logan la preţ de 11.700 de euro maşina şi pentru care s-au contractat echipamente de 45.000 de euro", a declarat preşedintele.

"Neconstatând transparenţa informaţiilor, am considerat că asemenea documente care vizează dotarea pe viitor a MIRA nu trebuie aprobate astăzi în CSAT până la lămurirea diferenţei de preţ între maşină şi dotare", a precizat Băsescu.

Şeful statului a explicat că nu a putut accepta faptul că ministerele au venit cu multe materiale de analiză care nu necesitau o hotărâre CSAT, încercând o "descărcare de gestiune".

David spune că raportul Corpul de Control al MIRA este "în drum spre DNA".

David a anunţat astăzi că a sesizat DNA privind achiziţiile de autospeciale făcute de poliţie. El a afirmat că, atunci când a văzut preţurile din contract, a sesizat Corpul de Control al MIRA, care a făcut un raport, care este "în drum spre DNA".

"Sistemul de achiziţii este descentralizat, ceea ce nu implică a responsabilitate directă a Ministerului de Interne. Inspectoratul de Poliţie are întreaga responsabilitate a desfăşurării contractului", a declarat David, la Palatul Victoria. El a adăugat că atenţionase deja conducerea IGPR despre modul în care se desfăşoară contractul, precizând că a avut reţineri când a văzut preţurile. Ministrul a precizat că a dispus demararea verificărilor în acest caz, de către inspectorii Corpului de Control al MIRA, în 22 septembrie.

David a precizat că va sesiza procurorii anticorupţie cu privire la contractul de achiziţie de maşini, deşi anterior declarase că rezultatele anchetei Corpului de control al MIRA sunt "în drum spre DNA".

"Concluziile raportului Corpului de Control vor fi puse la dispoziţia instituţiilor abilitate, respectiv a DNA, să continue aceste investigaţii şi vor fi evident urmărite pe parcursul anchetei care va începe", a declarat astăzi Cristian David, într-o conferinţă de presă.

Referindu-se la acuzaţiile preşedintelui privind cheltuielile MIRA pentru aderarea la Spaţiul Schengen, David s-a declarat surprins şi a precizat că suma reală cheltuită până acum pentru acest proiect este de circa 110 milioane de euro, nu de 240 de milioane, cum a spus Băsescu. "Sunt surprins de acuzaţiile preşedintelui, pe care le găsesc într-un registru politic deghizat în interes naţional", a spus el.

Cristian David a declarat că subiectul privind achiziţia de maşini pentru poliţişti a fost deschis de şeful statului, tema nefigurând pe ordinea de zi a CSAT.

DNA îl contrazice pe ministrul David. Nu există nicio sesizare privind achiziţiile MIRA

DNA nu a fost sesizată, până în acest moment, cu privire la achiziţiile de maşini de către MIRA, a declarat Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA, după ce ministrul Internelor, Cristian David, a spus că a sesizat procurorii anticoruţie în acest caz.

Niciun comentariu: