luni, 27 octombrie 2008

Palatul plutitor al lui Saddam, de vânzare pentru 25 de milioane €

Guvernul irakian a scos la vânzare yachtul fostului dictator irakian Saddam Hussein, deşi experţii susţin că nava are nevoie de o revizie generală care probabil va costa cât preţul cerut, 25 de milioane de euro. Vasul este o mărturie a vieţii de lux în care se lăfăiau liderul de la Bagdad şi apropiaţii săi.

Construit în secret pentru Saddam, yachtul "Basra Breeze" are arabescuri, sculpturi în lemn, covoare în nuanţe rare, paturi ţesute cu imagini ale oraşelor sfinte musulmane şi robinete placate cu aur.

Lucrătorii şantierului naval danez unde a fost construit au trebuit să semneze contracte de confidenţialitate, înainte de lansarea sa în 1981, prin care li se interzicea să ofere informaţii despre gusturile extravagante ale dictatorului itakian.

Yachtul a fost scos la vânzare în urma unei dispute juridice între guvernul irakian şi o firmă din Insulele Cayman deţinută de regele Abdullah al Iordaniei. Firma a susţinut că regele a primit yachtul de la Saddam, care a fost spânzurat în decembrie 2006. Deoarece nu au existat documente care să dovedească acest lucru, yachtul a rămas în proprietatea guvernului irakian.

"Basra Breeze" a fost ancorată în portul francez St. Jean-Cap-Ferrat pe durata procesului, iar acum s-ar afla undeva în coastele greceşti.

În ultimele zile, brokerii de la Monaco s-au arătat sceptici în privinţa posibililor cumpărători, dat fiind actualul climat economic.

Niciun comentariu: