luni, 27 octombrie 2008

Anticoncepţionalele, trei injecţii pentru un an de protecţie

Implantul şi plasturele care evită sarcina nedorită se pregătesc să intre pe piaţă

Femeile cu hipertensiune şi dereglări tiroidiene nu pot utiliza injecţiile contraceptive


Injecţiile au o eficienţă de 99%
Contraceptivele injecta­bile reprezintă o alternativă mult mai simplă decât pilulele anticoncepţionale. Şi asta deoarece injecţiile se fac doar de trei ori într-un an şi oferă protecţie pentru toate cele 365 de zile. „Injecţiile se fac la patru săptămâni, la opt şi la 12 săptămâni, iar protecţia este asigurată pentru 50 de săptămâni. Din păcate, româncele sunt destul de reticente faţă de această metodă. O dată că le este frică de injecţii şi apoi pentru că spun că e mai comod să-şi ia de la farmacie pilulele anticoncepţionale, care se dau, din păcate, fără reţetă”, spune dr. ginecolog Gabriel Lemnete.

Medicul precizează însă că aceste injecţii nu sunt recomandate tuturor femeilor pentru că există anumite contraindicaţii. „Aici nu mai vorbim de dozele mici din pilule, ci de o doză mare de hormoni, iar organismul îşi face blocajul hormonal pe o perioadă îndelungată.

Contraceptivele injectabile nu pot fi administrate atunci cînd mucoasa uterului este îngroşată, când există chisturi ovariene, dereglări tiroidiene sau când femeia suferă de hipertensiune. Injecţiile sunt recomandate în general la 45 de zile după naştere, pentru că asigură protecţie în perioada lăuziei”, precizează dr.Gabriel Lemnete. Specialiştii afirmă că injecţiile de acest gen au o eficienţă de 99% şi nu conţin estrogeni, care cresc riscul de apariţie a embolismului pulmonar, a infarctului şi a accidentelor vasculare celebrale. Totodată, contraceptivele injectabile scad riscul de chisturi ovariene şi a anumitor forme de cancer.

Ginecologii spun că toate anticoncepţionalele, pilule sau injectabile, provoacă hipersecreţie gastrică, aceasta crescând pofta de mâncare. Pe piaţa românească ar putea intra, în următoarea perioadă, două noi metode contraceptive, folosite deja în alte ţări. Este vorba de implantul hormonal subcutanat care se pune o dată la trei luni şi oferă protecţie timp de şase luni, şi plasturele pach, care se lipeşte pe piele şi blochează ovulaţia timp de 45 de zile.

Niciun comentariu: