joi, 30 octombrie 2008

Poliţiştii britanici vor primi scannere mobile pentru amprentare. Urmează recunoaşterea facială


Poliţiştii britanici vor primi în curând un nou instrument pentru lupta împotriva criminalităţii. Este vorba despre un scanner mobil pentru amprentare care ar permite forţelor de ordine să identifice pe loc persoana suspectă. Proiectul denumit Midas (Mobile Identification At Scene) a costat până în prezent 40 de milioane de lire sterline, are menirea de a face mai rapide identificările în timpul investigaţiilor. Potrivit Pocket Lint, această mişcare a provocat îngrijorare, venind după problemele cu bazele de date ale cetăţenilor britanici.

Poliţia a încercat să risipească aceste temeri anunţând că amprentele luate cu scannerele mobile nu vor fi stocate sau adăugate în vreuna din bazele de date ale guvernului. "Economisirea timpului cu noua tehnologie ar putea ajuta forţele de ordine dar poliţiştii trebuie să fie absolut siguri că îi amprentează numai pe cei suspectaţi de o anumită infracţiune, şi nu-i pot stabili în alt fel identitatea", a declarat Gareth Crossman, directorul grupului Liberty, citat de The Guardian.

Această tehnologie este posibilă prin folosirea unor dispozitive de mărimea unui telefon mobil, care vor putea primi în viitor şi poze ale suspecţilor. Potrivit agenţiei britanice NPIA (National Policing Improvement Agency), scannerul mobil va intra în dotarea poliţiştilor britanici în 18 luni.

Niciun comentariu: