miercuri, 29 octombrie 2008

Un ziar din SUA s-a grabit sa anunte rezultatul alegerilor pentru Casa Alba: Obama a castigat!

Desi americanii isi vor alege presedintele abia martea viitoare, pe 4 noiembrie,
publicatia The Sun News din statul New Mexico l-a declarat deja invingator pe candidatul democrat Barack Obama. "Obama Wins!" este titlul de pe prima pagina a ziarului, aflat deja la vanzare. CNN a precizat ca editorii ziarului "fie au inregistrat o victorie majora, fie ne-au readus in fata un deja vu din urm a cu 60 de ani, cazul Dewey vs. Truman".

"Dewey Defeats Truman" (Dewey l-a invins pe Truman) a fost un titlu incorect cu care Chicago Tribune a anuntat, la 3 noiembrie 1948, victoria republicanului in fata democratului Harry S. Truman. Dar presedintele in functie a castigat cel de-al doilea mandat in fata lui Thomas E. Dewey, iar povestea a devenit un avertisment pentru jurnalistii care se grabesc sa anunte primii o informatie fara sa fie siguri de exactitatea ei.

The Sun News este o publicatie bilunara iar editia sa din 26 octombrie - 8 noiembrie a ajuns deja la chioscurile de ziare. Editorii ziarului au decis sa se bazeze pe propria intuitie si pe sondajele de opinie si sa-l anunte deja pe Obama invingator.
Intr-un articol in care explica decizia lor, editorii publicatiei din New Mexico afirma: "atunci cand trebuie sa anunte castigatorul unei curse prezidentiale, fiecare vrea sa fie primul. The New Mexico Sun News revendica astfel aceasta realizare".

Publicatia, considerata apropiata de liberali, le cere insa cititorilor sai sa mearga la vot, "chiar daca v-am stricat finalul".

Numarul de ziar ce anunta victoria lui Obama este insotit de "o editie speciala pentru colectionari", tiparita cu majuscule de culoare rosie.

Niciun comentariu: