luni, 20 octombrie 2008

"Mingea care pluteşte"


Căpitanul lui Lyon are o execuţie specială la lovituri libere. Balonul nu se învîrte în aer în drum spre poartă

Zapata, ai radarul pornit? Cel mai bun trăgător din lume, Juninho Pernambucano, îşi va lansa rachetele sol-sol Pershing în Ghencea! Din nou, după doi ani. La 33 de ani, brazilianul continuă să perforeze porţile adverse. Iar specialitatea sa, lovitura liberă, e la apogeu. În zi bună, execuţiile lui ating perfecţiunea şi goalkeeperii caută de obicei baloanele în plasă.

O bătaie spre Lyon
Juninho a fost deschizător de drum la Lyon. Pînă la transferul său, OL n-avea nici un titlu în Franţa. În 2001, preşedintele Jean-Michel Aulas a aflat prin reţeaua de scouteri sud-americană de un mijlocaş foarte bun la Vasco da Gama, de care clubul carioca voia să se despartă. Era Pernambucano. Se bătuse de două ori cu un coechipier, Leandro Gaviolle, şi fusese trecut pe linie moartă de Vasco. Brazilienii s-au bucurat să scape de el. Dar Aulas pregătea bomba. Cu el artificier şef, Olympique a cîştigat 7 campionate consecutive. Nicăieri în Europa n-a mai existat o asemenea performanţă.

Automatul
De la primele zile petrecute la Centrul sportiv Tola Vologe, "Juni" i-a uimit pe francezi. La sfîrşitul fiecărei şedinţe de pregătire rămînea o oră să exerseze fazele fixe. Îşi aşeza mai multe baloane la diferite distanţe, pînă la jumătatea terenului, şi trăgea ca un automat. "Ador să fac serii de lovituri libere după antrenament. Sînt arme importante în fotbalul actual, în care e tot mai dificil să-ţi creezi ocazii de gol", explica Juninho

Niciun comentariu: