joi, 16 octombrie 2008

REVOLUŢIA DE LA TIMIŞOARA - Decizia definitivă, deja contestată



La nici 24 de ore de la punerea sa în aplicare, de­ci­zia definitivă dată de instanţa supremă în cazul Re­voluţiei de la Timişoara a fost atacată în jus­ti­ţie. Avocatul lui Stănculescu a declarat calea extraordinară de atac a contestaţiei în anulare.



Alice Drăghici a depus contestaţia ieri-di­mi­nea­ţă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi so­licită desfiinţarea deciziei prin care au fost menţinute condamnările la câte 15 ani de în­chi­soare pentru generalii (r) Victor Athanasie Stăn­culescu şi Mihai Chiţac.

Potrivit apărătorului, o a doua cerere în favoarea lui Stănculescu a mai fost de­pusă ieri la Tribunalul Militar Teritorial Bu­cu­reşti. Aceasta vizează obţinerea unei întreruperi a executării pedepsei, pe motive de sănătate.

Şi unul dintre avocaţii lui Mihai Chiţac, Sergiu Andon, a declarat ieri că va face toate demersurile ne­cesare, pe plan intern şi internaţional, pentru eli­berarea generalului (r). Potrivit lui Andon, pe­deap­sa în cazul lui Chiţac este "o monstruozitate", motiv pentru care va apela inclusiv la CEDO.

VERIFICÂRI MEDICALE

Ambii condamnaţi se află la Spitalul Penitenciar Jilava de miercuri seară. Potrivit reprezentanţilor închisorii, generalii sunt internaţi la Secţia Boli In­ter­ne, pentru efectuarea tuturor analizelor necesa­re stabilirii stării de sănătate în care se află.

Ve­ri­fi­că­rile ar putea dura chiar şi câteva săptămâni, şi pe baza acestora Administraţia Naţională a Penitenciarelor va stabili inclusiv în ce loc de detenţie vor fi duşi cei doi. Procedura standard de evaluare medi­ca­lă constă în recoltări de sânge, realizarea unei ra­diografii pulmonare, iar în cazul generalilor se vor efectua inclusiv electrocardiograme şi eco­grafii de cord, având în vedere vârstele acestora.

Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac au fost găsiţi vinovaţi de coordonarea reprimării vio­len­te a Revoluţiei de la Timişoara, în urma căreia 72 de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 250 au fost ră­nite.

Pe lângă pedepsele de câte 15 ani închisoare, cei doi au primit şi sancţiunea de­gra­dării militare. Prin aceeaşi decizie s-a dispus şi despăgubirea a peste 140 de persoane, răniţi sau urmaşi ai celor decedaţi, cu o sumă totală ce depăşeşte un milion de euro. Procesul a durat zece ani şi a trecut prin două cicluri judiciare.

Niciun comentariu: