luni, 27 octombrie 2008

9 mituri false despre alimente

Auzim frecvent tot felul de zvonuri despre alimentele care ne alcătuiesc meniul zilnic. Unele ne vindecă de anumite afecţiuni, iar altele ne scapă de kilogramele în plus sau se dovedesc a fi puternice afriodiziace. Cercetătorii americani au demonstrat că unele dintre aceste afirmaţii sunt doar nişte mituri, transmise din “vorbă-n vorbă”.

1. Nu este bine să recongelăm carnea Nu e interzis să recongelăm carnea care ne-a rămas negătită. Important este felul în care facem acest lucru. Temperatura camerei nu trebuie să fie foarte ridicată, pentru că acest lucru ar favoriza dezvoltarea unor bacterii responsabile cu intoxicaţia alimentară.

2. Carbohidraţii ne îngraşă Carbohidraţii nu determină creşteri în greutate, dar pot contribui la aportul de calorii. Acelaşi principiu se aplică şi la proteine şi grăsimi. Specialiştii spun că totul depinde de cum asociem alimentele. Problema e că aceştia nu ne dau senzaţia de saturaţie.

3. Este mai sănătoasă mâncarea vegetariană din restaurante? Depinde de felul de mâncare, pentru că multe porţii vegetariene sunt bogate în grăsimi, întrucât sunt prăjite sau amestecate cu brânză sau smântână. Dacă alegeţi feluri de mâncare cu sos de roşii este foarte bine.

4. Nu luaţi cina după ora 19. Nu contează ora sau tipul de alimente de la cină. Dacă mâncaţi alimente bogate în calorii se vor depune fie după-amiaza, fie seara. Specialiştii recomandă să nu mâncaţi de mai multe ori înainte de culcare pentru că vă poate afecta digestia şi somnul.

5. Produsele degresate au mai puţine calorii. E adevărat că produsele degresate ajută persoanele care vor să scape de kilogramele în plus, dar, de multe ori, acestea au mai multe calorii decât varianta originală a produsului.

6. Laptele la cutie e plin de chimicale.Laptele nu necesită conservanţi pentru a se păstra nealterat, indiferent de recipient. Trebuie doar să fie sigilat, pentru a nu intra în contact cu aerul şi pentru a-şi păstra proprietăţile. Laptele e încălzit la 135°, răcit rapid, pasteurizat, astfel asigurând că este ambalat laolată cu proprietăţile sale nutritive, fără conservanţi suplimentari.

7. Legumele proaspete, mai bune decât cele congelate. Multe legume congelate sunt la fel de hrănitoare, sau chiar mai mult decât în stare proaspătă. Legumele congelate, trec, de obicei, printr-un atent proces de selecţie care previne pierderea substanţelor nutritive şi nu le micşorează numărul de vitamine şi minerale. Proaspete sau congelate, mâncaţi-le pe cele colorate.

8.Stridiile sunt afrodiziace. Nu au nici un ingredient secret care să producă stări de excitare. Ele conţin zinc, mineral care e benefic bărbaţilor, dar are legătură doar cu hormonii sexuali, dar nu cu libidoul.
9.Uleiul de măsline are mai puţine calorii. Este un ulei cu multe proprietăţi, folosit mai mult la salate pentru că este mai uşor acceptat de organism, dar nu are nici o legătură cu numărul de calorii.

Niciun comentariu: