Un studiu al Institutului Costarican al Cafelei arată că, în toată lumea, consumul de cafea a continuat să crească în ultimii ani pe toate segmentele, dar îndeosebi la cafeaua de calitate. Specialiştii susţin că această băutură, devenită populară în întreaga lume, consumată cu moderaţie, poate aduce numeroase beneficii sănătăţii.
Iată câteva dintre efectele cafelei:
- Reduce oboseala şi somnolenţa - Cofeina acţionează asupra sistemului nervos central, având efecte vizibile asupra comportamentului uman. Printre cele mai cunoscute proprietăţi ale cofeinei sunt: puterea de a combate oboseala zilnică temporară, mărirea capacităţii de concentrare, stimularea activităţii intelectuale şi reducerea somnolenţei.
- Îmbunătăţeşte memoria şi gândirea logică - Potrivit studiilor, cofeina îmbunătăţeşte memoria şi gândirea logică, datorită impactului pozitiv pe care îl are asupra funcţiilor cognitive.
- Previne apariţia unor afecţiuni - Cafeaua conţine antioxidanţi care pot ajuta în prevenirea bolilor de inimă şi a cancerului. Cel puţin şase studii au demonstrat că riscul de apariţie a bolii Parkinson scade cu 80% la persoanele care beau cafea în mod regulat. De asemenea, în comparaţie cu persoanele care nu obişnuiesc să bea această licoare, consumatorii a două căni de cafea zilnic prezintă un risc de a dezvolta cancer de colon cu 25% mai mic, incidenţa cirozei hepatice în cazul lor e cu 80% mai redusă, iar riscul apariţiei pietrelor la rinichi este cu 50% mai mic.
- Poate preveni unele reacţii alergice - Cafeaua are rol pozitiv în tratarea reacţiilor alergice, pentru că reduce concentraţia histaminelor, acele substanţe care determină organismul să "ia atitudine" la factorii alergici.
Cum se bea:
Sunt mii de sortimente de cafea, dar şi milioane de preferinţe. Unii o vor simplă, fiartă la ibric, alţii espresso. Dacă v-aţi săturat de clasica turcească, vă oferim trei idei de preparare pentru acasă.
Café Frappé -Se pune o cupă de îngheţată într-un pahar înalt. Se toarnă lapte şi espresso. Se ornează cu frişcă şi cu sirop de ciocolată.
Café Macchiato-Se pregăteşte o cafea tare, iar peste aceasta se pune o ceşcuţă de ciocolată caldă. Se adaugă o spumă de lapte şi un praf de cacao.
Irish Coffee-Peste 120 ml de cafea tare se pun zahăr, 40 ml de whisky şi un strat de frişcă. Amestecul se prepară într-un pahar termorezistent, pentru că băutura trebuie să fie foarte fierbinte.
Iată câteva dintre efectele cafelei:
- Reduce oboseala şi somnolenţa - Cofeina acţionează asupra sistemului nervos central, având efecte vizibile asupra comportamentului uman. Printre cele mai cunoscute proprietăţi ale cofeinei sunt: puterea de a combate oboseala zilnică temporară, mărirea capacităţii de concentrare, stimularea activităţii intelectuale şi reducerea somnolenţei.
- Îmbunătăţeşte memoria şi gândirea logică - Potrivit studiilor, cofeina îmbunătăţeşte memoria şi gândirea logică, datorită impactului pozitiv pe care îl are asupra funcţiilor cognitive.
- Previne apariţia unor afecţiuni - Cafeaua conţine antioxidanţi care pot ajuta în prevenirea bolilor de inimă şi a cancerului. Cel puţin şase studii au demonstrat că riscul de apariţie a bolii Parkinson scade cu 80% la persoanele care beau cafea în mod regulat. De asemenea, în comparaţie cu persoanele care nu obişnuiesc să bea această licoare, consumatorii a două căni de cafea zilnic prezintă un risc de a dezvolta cancer de colon cu 25% mai mic, incidenţa cirozei hepatice în cazul lor e cu 80% mai redusă, iar riscul apariţiei pietrelor la rinichi este cu 50% mai mic.
- Poate preveni unele reacţii alergice - Cafeaua are rol pozitiv în tratarea reacţiilor alergice, pentru că reduce concentraţia histaminelor, acele substanţe care determină organismul să "ia atitudine" la factorii alergici.
Cum se bea:
Sunt mii de sortimente de cafea, dar şi milioane de preferinţe. Unii o vor simplă, fiartă la ibric, alţii espresso. Dacă v-aţi săturat de clasica turcească, vă oferim trei idei de preparare pentru acasă.
Café Frappé -Se pune o cupă de îngheţată într-un pahar înalt. Se toarnă lapte şi espresso. Se ornează cu frişcă şi cu sirop de ciocolată.
Café Macchiato-Se pregăteşte o cafea tare, iar peste aceasta se pune o ceşcuţă de ciocolată caldă. Se adaugă o spumă de lapte şi un praf de cacao.
Irish Coffee-Peste 120 ml de cafea tare se pun zahăr, 40 ml de whisky şi un strat de frişcă. Amestecul se prepară într-un pahar termorezistent, pentru că băutura trebuie să fie foarte fierbinte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu