sâmbătă, 18 octombrie 2008

Mituri despre contracepţie



Specialiştii ginecologi demontează o serie de concepţii greşite referitoare la protecţia sexuală. Varietatea metodelor de protecţie în timpul actului sexual a dat naştere la mituri legate de eficienţa lor: de la metoda calendarului la pilule sau spermicide.

În urma întrebărilor uzuale puse de medici ginecologi s-a observat că, indiferent de vârstă, multe femei au concepţii eronate referitoare la eficienţa şi efectele metodelor de contracepţie folosite.


1. Primul contact sexual nu se încheie cu o sarcină – “Este o concepţie greşită prezentă la multe dintre tinerele care se află la începutul vieţii sexuale. Se poate rămâne însărcinată indiferent dacă este vorba despre un act sexual voit sau despre viol, depinde dacă există ovulaţie în ziua aceea. Pentru siguranţă ar trebui să se ia o metodă de contracepţie precontact. Cu aproximativ o lună înainte, pacienta ar trebui să meargă la medicul ginecolog pentru a i se prescrie o serie de anticoncepţionale”, a explicat dr. Ruxandra Dumitrescu, ginecolog la Spitalul clinic “Dr. I. Cantacuzino”.

2. Spălăturile cu lămâie şi oţet pot înlocui prezervativul sau pilulele – În ciuda notorietăţii principalelor metode contraceptive (prezervativele - 14% la egalitate cu contraceptivele orale - 14%), femeile din România preferă încă să folosească în proporţie considerabilă (17%) metode contraceptive naturale precum metoda calendarului, coitus interruptus şi spălături vaginale cu lămâie sau oţet. Aceste metode empirice de contracepţie nu sunt indicate unui cuplu modern.

3. Pilulele administrate timp îndelungat duc la infertilitate – Medicii ginecologi cataloghează această afirmaţie ca fiind falsă deoarece sub pilule, ovarele stau în repaus absolut, deci nu există ovulaţie. O fetiţă se naşte cu un număr de foliculi care nu pot fi înmulţiţi cu medicamente. “Doamnele care iau pilule nu au acest număr de 5-6 foliculi pe care îi pierd în fiecare lună. Ei rămân mici, în ovare. Când pilulele sunt oprite, ovarele încep să folosească foliculii, dar au sute de foliculi în plus. Din acest motiv se presupune că femeile care iau pilule intră la menopauză mai târziu, deoarece încă mai au foliculi. Când aceşti foliculi se epuizează, femeia ajunge la menopauză”, a explicat ginecologul.

4. Spermicidele şi duşul după actul sexual sunt metode de contracepţie – Este o concepţie falsă, deoarece nu sunt metode sigure, riscul unei sarcini fiind foarte mare. Duşul după actul sexual este inutil. Deoarece spermatozoidul are o viteză foarte mare de ascensiune.

5. Steriletul răneşte colul uterin - “Studiile din ultimii 6-7 ani arată că se poate pune sterilet şi fără naştere. Steriletul nu provoacă răni, tot ce se poate întâmpla este ca menstruaţia să fie mai lungă”, a conchis specialistul ginecolog.

Niciun comentariu: