sâmbătă, 18 octombrie 2008

Linux cu suport pentru consola PlayStation 3



Linus Torvalds a lansat un nou kernel Linux care suportă funcţionalităţi din procesorul Cell al IBM, include software Oracle pentru clustere de baze de date şi îmbunătăţeşte modul în care sistemul de operare open source rulează pe sisteme cu mai multe procesoare. Torvalds a anunţat mai întâi versiunea 2.6.16 pe lista de mailuri Linux kernel.

Tehnic vorbind, Linux este doar un kernel, dar termenul este adesea utilizat pentru a face referire la întrgul sistem de operare construit în jurul acestui kernel. Distribuitorii de Linux, de exemplu Red Hat şi Novell, folosesc propriile lor variaţii ale kernelului lansat de Torvalds pe kernel.org, dar, în general, evită să se îndepărteze prea mult de standard.

Suportul Cell ar trebui să simplifice lucrurile pentru IBM în încercarea acestuia de a încuraja oamenii să cumpere servere Cell. Neobişnuitul procesor este utilizat şi în consola de jocuri a lui Sony, PlayStation 3, dar IBM se aşteaptă ca acesta să fie folosit pentru sarcini de înaltă performanţă, cum ar fi procesarea de imagini în domeniul medical. Cell are un motor de procesare principal PowerPC suplimentat de opt nuclee specializate care rulează mici programe proprii. Programarea Cell este dificilă, dar suportul Linux ar putea simplifica un pic lucrurile. Noul kernel include sistemul de fişiere SPU, care îi permite software-ului să controleze şi să comunice cu diferitele nuclee ale procesorului. Cell nu e singurul procesor multicore cu suport Linux. Torvalds a acceptat câteva patch-uri, astfel că Linux va rula şi pe serverele Sun UltraSparc T1 bazate pe Niagara, potrivit lui David Miller care a publicat această ştire în blogul său. UltraSparc T1 are opt nuclee. Deşi acesta rulează de obicei sistemul de operare Solaris, Sun doreşte să construiască suport şi pentru Linux. Noul kernel conţine şi Oracle Cluster File System.Acest software specifică modul în care un singur bazin de date este partajat de către un grup de servere, un element crucial al eforturilor Oracle de a transforma clusterele de computere low-end într-o alternativă viabilă pentru costisitoarele servere multiprocesor. OCFS versiunea 2 este inclus în SuSE Linux Enterprise Server. Red Hat însă are propria sa alternativă open source, Global File System, dar, potrivit KernelNewbies, GFS nu face parte din kernelul mainline.

Linux este folosit mai ales pe computere low-end, dar se lucrează la adaptarea lui pentru pentru sisteme multiprocesor. În acest sens, o schimbare este îmbunătăţirea modului în care Linux se ocupă de NUMA. Adesea, serverele mari împart memoria astfel încât în apropierea fiecărui procesor să se găsească un fragment de memorie. Sistemul de operare încearcă să se asigură că sarcina unui procesor va folosi memoria din apropiere, dar uneori aceasta are nevoie de date dintr-o zonă mai îndepărtată care răspunde mai încet, motiv pentru care este folosit cuvântul ''neuniform'' pentru descrierea vitezelor de acces. Noul kernel poate muta informaţii stocate în memorie, astfel încât acestea să fie aproape de procesorul relevant fără a opri procesul care utilizează memoria respectivă.

Niciun comentariu: